Imbolc - sabatowe przepisy

Przepisy, które są podane poniżej świetnie będą siebie nawzajem uzupełniały jednak możliwe jest zastosowanie ich oddzielnie. W tym poście znajdziesz przepis na chleb sodowy, masło oraz jogurtowy ser, który może posłużyć jako sabatowa uczta dla znajomych czy dla Ciebie samego.

Chleb sodowy

Potrzebne będzie:
3 szklanki mąki;
1 łyżeczka sody (najlepiej świeżej, bo nieświeża nie zadziała tak dobrze);
1 łyżeczka cukru (niewymagana, opcjonalna);
2 łyżeczki soli (również niewymagane, opcjonalne);
1 szklanka maślanki.

Gdy już mamy wszystkie składniki możemy przystąpić do robienia chleba. Wymieszaj dokładnie sypkie składniki i dodaj je do maślanki. Mieszaj łyżką 1-2 minuty, , a następnie zagniataj masę rękami przez trzydzieści sekund. Jeśli będzie ona zbyt słucha możesz ją zwilżyć używając maślanki, staraj się nie dotykać ciasta częściej niż to potrzebne. Ciasto powinno być trochę nierówne i zwichrowane, więc go nie wygładzaj. 

Uformuj z ciasta okrągły kształt o szerokości mniej więcej 20 centymetrów. Połóż go na blaszce pokrytej papierem do pieczenia (zamiast papieru do pieczenia możesz użyć mąki, którą posypiesz blasze). Spłaszcz wierzch ciasta, a następnie natnij je ostrym nożem. Zgodnie z irlandzką tradycją ciasto należy naciąć wzdłuż, tworząc dwie części równej długości i na wszerz na około 2,5 centymetrów, tworząc w ten sposób kształt krzyża. Możesz zrobić również trzy nacięcia, które stworzą wzór gwiazdy czy asterysku. 

Ciasto należy piec w temperaturze 205 stopni przez 40-45 minut. Wierzch bochenka powinien być brązowy, a chleb wydawać głuchy dźwięk podczas pukania w niego. Gdy uznamy, że bochenek jest już gotowy wyjmujemy go z piekarnika i przykrywamy ręcznikiem, odstawiamy do ostygnięcia na około 15 minut. Chleb możemy podawać gorący lub zaczekać do całkowitego wystygnięcia, zanim zaczniesz go kroić. 

wiccadaily.com


Masło 

Potrzebne będzie:
mikser, blender lub jakiekolwiek inne urządzenie do ubijania;
0,5 litra śmietany kremówki;
widelec;
zimna woda;
łyżeczka (niewymagana, opcjonalna)

Gdy już mamy wszystko co nam potrzebna możemy przystąpić do robienia masła. Na początku wlej do blendera śmietanę, a następnie ubijaj ją na wysokich obrotach. Po kilku minutach będzie można zobaczyć, że śmietana zacznie się dzielić na stałe i płynne masło, czyli maślankę. Jeśli zobaczysz kawałki masła kręcące się w blenderze to możesz go wyłączyć. Wokół łopatek, w dolnej części mieszadła często tworzy się gruby pierścień masła.

Weź gazę lub drobne sito, a następnie przeciśnij zawartość blendera przez to. Włóż masło do miski i zacznij je dociskać łyżeczką lub szpatułką aż do momentu, kiedy zauważysz że wyciekł z niego cały płyn. Maślanki możesz użyć do przepisu na chleb sodowy, więc jeśli planujesz tak zrobić to możesz ją zachować. 

Zbierz masło i zacznij z niego formować kule lub inny dowolny kształt, który tobie pasuje. Jeśli planujesz je zużyć je w ciągu jednego dnia, po uformowaniu kształtu wsadź je do lodówki. Aby masło zachowało znacznie dłużej swoją ważność trzeba je "umyć". Robimy to poprzez wlanie do miski z masłem jednej szklanki (lub pół) lodowatej wody i mieszając je. Wylej wodę i ponownie wyciśnij z masła całą ciecz. Jeśli chcesz możesz dodać łyżeczkę soli, a następnie wymieszkać wszystko widelcem. Jeśli na gładkiej powierzchni przewałkujesz masło zawinięte w papier do pieczenia wówczas wyrównasz jego liczne kanciaste krawędzie. Masło należy przechowywać w pergaminie, trzymane w lodówce zachowa swoją ważność przez około miesiąc (a w zamrażarce nawet do roku, jeśli będzie przechowywane w szczelnie zamkniętym plastikowym worku).

Jogurtowy ,,ser''

Imbolc to sabat, który jest ściśle związany z mlekiem i jego przetworami. Produkt ten jest bardzo prosty do wykonania za pomocą składników, jakie mamy pod ręką. Technika ta działa z dnia na dzień oraz nie wymaga wiele pracy. Jako efekt końcowy otrzymujemy delikatny jogurt podobny do serka śmietanowego, który możemy również przyprawić różnorodnymi dodatkami. 

Potrzebne będzie:
1 litr naturalnego jogurtu (zalecany pełnotłusty);
muślin;
durszlak lub sitko;
miska wystarczająco duża, aby utrzymała durszlak lub sitko.

Umieść na spodzie dużej miski spodka lub zakrętki od słoika do góry dnem. Teraz postaw na nim durszlak. Następnie wyściel go trzema warstwami gazy. Łyżką przełóż do niego jogurt i schowaj go na noc do lodówki. Po nocy w lodówce będzie można zaobserwować, że ciecz z serwatki oddzieliła się od jogurtu i spłynęła prosto do miski, pozostawiając solidny ,,ser". Ustaw miskę na ladzie i ostrożnie zbierz krawędzie gazy u góry, tworząc w ten sposób serową kulę. Skręć brzegi gazy, aby upewnić się, że nic nie wytryśnie u góry, i delikatnie wyciśnij ją od góry do dołu. Z sera zostanie wyciśnięta około połowa jogurtu, a druga połowa z serwatki. Otwórz gazę i przenieś ser do miski. Muśliny można umyć, a następnie użyć je ponownie.

Otrzymany ser można skonsumować bez dodatków, ale szczypta soli znacznie poprawi jego smak. Jeśli chcesz uzyskać ser pikantny, zaraz po wyciągnięciu dodaj do niego dwie łyżki suszonej bazylii i łyżkę soli. Składniki dokładnie wymieszaj widelcem. Przykryj miskę na krótko przed podaniem wstaw ponownie do lodówki. Ser ładnie będzie się prezentował, po ponownym schłodzeniu ulep z niego kulę, a następnie przekrój ją na pół. Obie połówki możesz ułożyć na środku talerza płaską stroną do dołu.


Źródło: Imbolc - Carl F. Neal

Magia w Internetach

Jestem osobą lubiącą chodzić po lesie i cmentarzach, czytam dużo książek i rzecz jasna praktykuje swoją ścieżkę. Zamysł tego bloga jest taki, aby każdy niezależnie od ścieżki mógł znaleźć coś dla siebie.

Nowsza Starsza