Ostara - sabatowe przepisy kulinarne.

Jedzenie jest jednym głównych rzeczy jakie możemy znaleźć podczas celebracji sabatu czy rodzinnego święta na stole czy ołtarzu sabatowym. Kto nie lubi dobrze sobie zjeść przed lub po rytuale? Dzisiejszy post będzie właśnie o przepisach na rytuał Ostara, które mam nadzieję, że wniosą do waszych przestrzeni pozytywną atmosferę. 

Szparagi na parze z cytryną

Potrzebne składniki:
1/2 kilo szparagów,
1 cytryna,
sól i pieprz.
 


Obetnij twarde końce szparagów i umieść je w naczyniu do gotowania na parze. Gotowanie warzyw na parze nie zajmuje zbyt dużo czasu więc miej je na oku. Gdy będą już gotowe przybiorą ciemniejszy kolor. Po około pięciu minutach woda w parowarze zacznie się gotować. Jeśli wolisz, by szparagi były bardziej miękkie, pogotuj je trochę dłużej. Kiedy już się gotują, zeskrob skórkę cytryny (jedną łyżką stołową) i wyciśnij sok, a potem zmieszaj razem skórkę i sok. Odsącz szparagi z wody i polej je cytrynową miksturą. Jeśli chcesz możesz dodać sól i pieprz do smaku. 


pinterest.com


Jajka faszerowane mieloną gorczycą

Potrzebne składniki:
1 tuzin jaj na twardo, schłodzonych i obranych,
4 łyżeczki drobno posiekanej szarlotki,
4 łyżeczki drobno posiekanego selera,
1/2 szklanki majonezu,
szczypta curry do smaku.


Schłodzone i obrane jajka pokrój wzdłuż na połowy. Wydrąż żółtka do miski i rozgnieć. Dodaj szarlotkę, seler, gorczycę i majonez do żółtek i wszystko razem dobrze wymieszaj. Każdą połówkę jajka wypełnij masą. Na koniec posyp wszystko szczyptą curry, aby było lekko ostrzejsze. 

Gorące słodkie bułki

Potrzebne składniki:
4 szklanki mąki,
1 paczka suszonych drożdży,
1 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu,
3/4 szklanki mleka,
1/2 szklanki mleka,
1/3 szklanki oleju roślinnego,
1/3 szklanki cukru,
pół łyżeczki soli,
3 jajka,
1 szklanka rodzynek.


Na lukier:
1 ubite białko,
1 szklanka cukru pudru,
1 łyżka mleka,
1 łyżeczka wanilii.


Wymieszaj w dużej misce półtora szklanki mąki, drożdże i cynamon. W rondlu do kandyzowania (z termometrem) połącz mleko, oliwę, cukier oraz sól i podgrzewaj w temperaturze 50 stopni C. Kiedy masa będzie już gorąca, wlej ją do wcześniejszej masy z mąki, a potem dodaj jajka. Miksuj całość na niskim biegu aż do chwili, kiedy wszystkie składniki będą połączone (pamiętaj aby zeskrobać wszystkie brzegi), a potem na wysokim biegu przez 3 minuty.

Za pomocą szpatułki dodaj rodzynki, po czym dodaj resztę mąki. Kiedy ciasto jest już tak gęste, że mieszanie łyżką będzie przychodziło z trudnością, wlej je na oprószoną mąką deskę i zagniataj w dłoniach. Uformuj kulę i umieść w natłuszczonej misce. Potem przykryj ściereczką kuchenną i zostaw do wyrośnięcia na 90 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. 

Przedziurkuj ciasto i umieść z powrotem na oprószonej mąką powierzchni, przykryj i pozostaw na kolejne 10 minut. Podziel ciasto na 12-15 porcji i każdą z nich uformuj w kulkę. Kulki ciasta połąż na nasmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia w odległości 5 cm od siebie. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 45 minut. Za pomocą ostrego noża narysuj znak krzyża na górze każdej bułeczki. Posmaruj każdą z nich ubitym białkiem jajka. Piecz w temperaturze 190 stopni C przez około 12-14 minut. 

Podczas gdy bułeczki się pieką, zmieszaj w misce składniki na lukier - najlepiej zmiksuj. Dodaj więcej mleka, jeśli chcesz, żeby jego konsystencja była rzadsza. Odstaw bułeczki do schłodzenia na jakieś 10 minut, a potem udekoruj je własnoręcznie wykonanym lukrem. 


pinterest.com


Ciasto miodowe

Potrzebne składniki:
2 1/2 szklanki mąki,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody do pieczenia,
1/2 łyżeczki soli,
1 szklanka cukru,
2 łyżeczki cynamonu.
1 szklanka miodu,
1/3 szklanki oleju roślinnego,
4 jajka,
1 łyżeczka skórki pomarańczowej,
1 szklanka soku pomarańczowego.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C, a potem nasmaruj tłuszczem i oprócz mąką dwie okrągłe formy do pieczenia (mające około 20-25 cm średnicy). Zmieszaj wszystkie suche składniki, a potem dodaj wszystkie płynne i dobrze zmiksuj. Wlej masę do foremek i piecz około 28 minut. Sprawdź środki obu ciast za pomocą wykałaczki i wyjmij je z piekarnika, kiedy wykałaczka po wyjęciu pozostaje czysta. Postaw ciasto w formach na 5 minut do schłodzenia, a potem obróć je na kratce.


pinterest.com


Konik polny - drink alkoholowy

Idealnym dopełnieniem na sabat Ostara jest bogaty i miętowy napój alkoholowy. Jego jasnozielony kolor doskonale wkomponowuje się w charakterystyczne dla tego sezonu barwy, a jego miętowy smak chłodzi i orzeźwia. Nawet jego nazwa przywodzi na myśl uczucia związane z wiosennymi wypadami za miasto. Jest to napój, który można zrobić za pomocą miksera albo w shakerze, w obu wypadkach dodając kostki lodu do schłodzenia. 

Potrzebne składniki:
1 część śmietany,
1 część białego likieru czekoladowego,
1 część likieru miętowego.

 

Wymieszaj wszystkie części razem w shakerze i wylej na kostki lody w szklankach do martini. Możesz dodać miksturę z miksera razem z kostkami lodu i miksować, dopóki nie stanie się gładka i zimna.

Życzę udanego i smacznego sabatu Ostara!

Źródło: Ostara - Kerri Connor

Magia w Internetach

Jestem osobą lubiącą chodzić po lesie i cmentarzach, czytam dużo książek i rzecz jasna praktykuje swoją ścieżkę. Zamysł tego bloga jest taki, aby każdy niezależnie od ścieżki mógł znaleźć coś dla siebie.

Nowsza Starsza